ЗА ЗДРАВИ ДЕТСКИ ЗЪБИ

Защо да използваме зъбни СИЛАНТИ

Дъвкателните повърхности на кътниците и предкътниците не са гладки .Те имат дупки и цепнатини, които четките за зъби не могат да почистят. Така зъбната плака свободно се развива и причинява зъбен кариес, дори и при добра зъбна хигиена. Повечето от кариесите при скоро пробилите постоянни детски зъби се развиват на тези места. Изследванията на зъбния кариес показват, че около 84% от кариесите във възрастта между 5 и 17 години се развиват във тези дупки и цепнатини.

Как работят зъбните СИЛАНТИ

Зъбните СИЛАНТИ са прозрачни или бели течно-пластични материали, които се поставят върху дъвкателната повърхност на задните зъби. Те покриват повърхността на зъба и я правят гладка и по-лесна за почистване с четката. Ролята на зъбните СИЛАНТИ е да участват като бариера, защитаваща емайла от киселините, които произвеждат бактериите в зъбната плака. Употребата на зъбните СИЛАНТИ показва намаляване на кариесите с повече от 50% (и повече от 70% при добра зъбна хигиена ).

Зъбните СИЛАНТИ са ефективни в защитаването на зъбите и с това че съдържат флуор, който допълнително минерализира зъбите и ги прави по-здрави и устойчиви на кариес .

Поставяне на  зъбни СИЛАНТИ

Зъбните СИЛАНТИ са лесни за поставяне от стоматолога и безболезнени за децата. След като зъбът е почистен и подсушен върху него се поставя силанта, който се втвърдява със специална светлина. Силанизирането на всички зъби отнема само няколко минути.

Зъбните СИЛАНТИ трябва да се поставят скоро след пробиването на постоянните зъби, преди развитието на зъбен кариес .

Докато СИЛАНТИТЕ са здрави зъбът е защитен от появата на кариес. При профилактичните стоматологични посещения, стоматологът преценява състоянието на СИЛАНТИТЕ и ако е необходимо поставя нови 

Поставянето на зъбни СИЛАНТИ в комбинация с флуорни таблетки е най-ефективния начин да се защитят детските зъби, които са много предразположени към образуването на зъбен кариес .

Допълнителна информация ......